Kas ir medus?

Medus ir medus bišu radīts produkts. Medus bites lidojumos no augu ziediem savāc nektāru un no augu lapām izdalījušos saldo sulu – medus rasu. Savākto dabas produktu medus bites nogatavina vaska šūnās un tā tiek iegūts augstvērtīgais, viskozais, aromātiskais produkts – medus. Medus garša, aromāts un īpašības ir atkarīgas no nektāra ievākšanas vietas.

Kāds ir medus sastāvs?

Medus sastāvā ir vairāk nekā 400 vielas - - ogļhidrāti, organiskās skābes, sāļi, slāpekļa savienojumi (aminoskābes, proteīni, amīdi, amīni), minerāli, vitamīni, hormoni, fermenti, augstākie spirti, ēteriskās eļļas, terpinoīdi, sterīni, fosfatīdi un citi lipīdi, minerālskābes, dekstrīni un tamlīdzīgi sāļi. Medus ir vērtīgs un ļoti sarežģīts dabas produkts.

Kādas ir medus fizikālās īpašības?

Tā daudzveidīgā sastāva dēļ, šķidram medum var būt novērojama noslāņošanās – trauka apakšpusē medus ir biezāks nekā augšpusē. Izņēmums ir viršu medus, kuram ir raksturīga želejveida struktūra. Medum patīk piesaistīt apkārtējās vides mitrumu un smaržas, tāpēc to ieteicams glabāt noslēgtos traukos. Ar laiku medus kristalizējas jeb kļūst cietāks ar smalkākiem vai rupjākiem kristāliem. Visātrāk kristalizēšanās notiek pie +14 ˚C – pāris nedēļu laikā. Kristalizēšanās laiks katram medus veidam var būt atšķirīgs, jo nektārs ir ievākts no dažādiem augiem. Medus mitrums jeb ūdens daudzums medū parasti ir no 18-21%. Jo sausāks medus, jo ātrāk tas kristalizēsies.

Kādas ir medus vērtīgās īpašības?

Medum piemīt antitoksiskas, antibakteriālas, imūnmodulējošās, pretstresa, reģenerējošas un pretiekaisuma īpašības. Vienkāršāk sakot, medus palīdzēs sadziedēt brūces un čūlas, palīdzēs stiprināt imunitāti, nomierināt nervu sistēmu un uzlabot vielmaiņu.


Vai medus zaudē savu vērtību, to pievienojot tējai?

Karsējot medu 56˚C temperatūrā pusstundu, tā antibakteriālās īpašības nezūd. Savukārt cilvēks nevar iedzert karstāku dzērienu par 52˚C -54˚C. Tāpēc medu pievieno tējai klāt, kad tas ir atdzisis līdz dzeršanas temperatūrai. Vērtīgās īpašības dzērienā saglabāsies.

Kā pareizi uzglabāt medu?

Vēlams medu uzglabāt noslēgtos traukos, tumšā un vēsā vietā.

Cik daudz medus lietot ikdienā?

Lai organisms novērtētu medus vērtīgās īpašības ne tikai saslimšanas brīdī, vēlams profilaksei nelielos daudzumos to lietot arī ikdienā. Pieaugušajiem rekomendēti 100 g jeb 3 ēdamkarotes dienā. Bērni drīkst lietot medu tikai no 3 gadu vecuma, ne vairāk kā 1 ēdamkaroti dienā, to sadalot mazākās porcijās.

* Jautājumi un atbildes sagatavotas pēc rokasgrāmatas "BITES-MEDUS-CILVĒKI" (teksta autori B. Tikuma un G. Melnis), pieejams: https://srab.lv/bites-medus-cilveki/