Kāds ir medus sastāvs?
Medus sastāvā ir vairāk nekā 400 vielas - - ogļhidrāti, organiskās skābes, sāļi, slāpekļa savienojumi (aminoskābes, proteīni, amīdi, amīni), minerāli, vitamīni, hormoni, fermenti, augstākie spirti, ēteriskās eļļas, terpinoīdi, sterīni, fosfatīdi un citi lipīdi, minerālskābes, dekstrīni un tamlīdzīgi sāļi. Medus ir vērtīgs un ļoti sarežģīts dabas produkts.
Kādas ir medus fizikālās īpašības?
Tā daudzveidīgā sastāva dēļ, šķidram medum var būt novērojama noslāņošanās – trauka apakšpusē medus ir biezāks nekā augšpusē. Izņēmums ir viršu medus, kuram ir raksturīga želejveida struktūra. Medum patīk piesaistīt apkārtējās vides mitrumu un smaržas, tāpēc to ieteicams glabāt noslēgtos traukos. Ar laiku medus kristalizējas jeb kļūst cietāks ar smalkākiem vai rupjākiem kristāliem. Visātrāk kristalizēšanās notiek pie +14 ˚C – pāris nedēļu laikā. Kristalizēšanās laiks katram medus veidam var būt atšķirīgs, jo nektārs ir ievākts no dažādiem augiem. Medus mitrums jeb ūdens daudzums medū parasti ir no 18-21%. Jo sausāks medus, jo ātrāk tas kristalizēsies.